Metodologies i Projectes

Un pas més enllà

Projecte d’Aprenentatge i Servei alumnes Atenció a Persones en Situació de Dependència

Portem més d’una década duent a terme el projecte d’aprenentatge-servei UN PAS MÉS ENLLÀ amb els alumnes del cicle de grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència.

Amb el transcurs dels anys, el projecte ha anat evolucionant i creixent, fins a arribar al format actual. Tot seguit us fem un petit resum d’algunes de les activitats que comprenen aquest APS del cicle d’Atenció a Persones en Situació de Dependència:

2011-2023

  • 2011-2015 Col·laboració amb l’IPSS Vallirana (Institut per la promoció social i de la Salut), entre els districtes de Sarrià-St. Gervasi, Gracia i Eixample
  • 2015-19: Es manté el format però es canvia de centre, les intervencions es realitzen a la Residència i Centre de Dia Pare Batllori.
  • 2019-20 Es va mantenir la col·laboració amb la Residència Pare Batllori i es donà un petit gir al projecte, incloent intervencions amb altres col·lectius o institucions com Llars Montjuïc o Esclat CO amb qui fa anys que col·laborem. El projecte s’atura per motius sanitaris (COVID-19)
  • 2020-2021: Limitació d’intervencions presencial. Col·laboració amb el Projecte Radars
  • 2021-2022: Fundació Taller Artesà, Pare Batllori, Avismon i altres entitats socials. Al vídeo resum us podreu fer una idea de les activitats:
YouTube video

Curs 2022-2023 i futur

Fent-nos ressò de la valoració dels representants dels centres i entitats i responent a les necessitats i interessos dels usuaris, ens focalitzarem en cercar propostes que els puguin ajudar en l’orientació a la realitat.

Busquem propostes que motivin els nostres alumnes a la participació i a la implicació social, alhora que treballen i adapten la seva la comunicació a diferents tipus de persones.

De les entitats amb qui treballem només els demanem en suport en la valoració de les activitats realitzades.

Què és un aprenentatge-servei?

Es una metodologia educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en què els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Es tracta d’una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l’APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d’elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l’adquisició d’aprenentatges.

L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

La relació circular que s’estableix entre l’aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cada un per separat. L’aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l’aprenentatge, perquè allò que s’aprèn es pot transferir a la realitat en forma d’acció.

Quins objectius ens marquem?

  • Sensibilitzar-nos i obrir-nos a la comunitat per col·laborar amb les entitats socials i contribuir a pal·liar les seves necessitats: trobar una entitat social, ubicar l’activitat en el projecte educatiu de centre, nomenar un referent que lideri el procés, avaluar el conjunt de l’activitat,…..
  • Participar –tots els nois i noies- de les diverses activitats que es desprenen de l’aprenentatge-servei
  • Reflexionar sobre les accions realitzades
  • Celebrar, al final del procés, els resultats i les bones experiències.