El projecte de convivència contribueix a la formació de persones capaces de conviure en un pla d’igualtat, des del respecte a la diferència. Una societat on les exigències del coneixement, l’ús i l’abús de la informació, el consumisme i els desequilibris econòmics i ecològics, la mobilitat accentuada i el canvi constant esdevenen quotidians. En aquest marc social es fa cada cop més necessari afrontar, amb creativitat i responsabilitat, els inevitables conflictes que se’n deriven.
La tutoria, àmbit fonamental del nostre centre, contribueix a la implementació del projecte de convivència. L’acció tutorial, sempre des de la personalització i acompanyada per la resta de professors del centre i impulsada per l’equip directiu.
Cal, en primer lloc, garantir l’èxit educatiu de tota la població escolar per poder avançar cap aquest èxit personal, professional i social, i la convivència escolar n’és la condició necessària, per bé que no suficient, per poder assolir aquest necessari èxit acadèmic.
Per tant, convivència i èxit són dos conceptes que no es poden separar del respecte, la dignitat i la solidaritat.
És important que al centre s’estableixi un diàleg permanent entre tota la comunitat educativa. Un bon clima relacional és una de les condicions imprescindibles per obtenir bons resultats.
Algunes de les propostes d’actuació a l’aula:
Establir espais de comunicació personals amb el professorat (tutories individuals i personals)
Establir espais de comunicació entre el tutor i els delegats per tal d’intercanviar i compartir iniciatives per implementar a l’aula.
Assessorar els alumnes amb dificultats per tal de reorientar les seves actituds.
Promoure a les aules els valors del respecte i la tolerància, envers els professors i els alumnes i entre els iguals
Intervenir a les aules on es detectin dificultats ambientals i es potenciïn dinàmiques per gestionar les emocions.
Establir comunicació amb les famílies, arribant acords, i compromisos, sempre en benefici de l’èxit de l’alumne.
Algunes de les propostes d’actuació al centre:
Sensibilitzar el claustre sobre la necessitat de treballar per la convivència i el bon clima a l’escola entre professionals i alumnes i entre iguals.
Incloure en les Normes d’organització i funcionament de centre (NOFC) els principis de la diversitat i establir els límits de la tolerància en el marc dels drets fonamentals de les persones.
Promoure des dels Equips Directius estratègies pedagògiques, materials i recursos per atendre millor la diversitat, establint mesures per avaluar els resultats obtinguts.
Estar oberts a tota la comunitat educativa perquè pugui contribuir en la detecció de situacions conflictives i de relació i col·labori en la seva prevenció.
Conèixer, difondre i fer ús, si s’escau, dels protocols d’actuació del Departament d’Ensenyament.
Promoure els fulls de compromís entre els alumnes (qüestions d’estudi, assistència, puntualitat, actituds inadequades…), abans de la mesura disciplinària perquè aquests tinguin la possibilitat de modificar la conducta i responsabilitzar-se ells mateixos dels seus actes.
A més a més de les propostes comentades, a partir d’aquest curs iniciem altres propostes com:
Orientació individual
Intervenció grupal
Implementació del Taller GPA: “Taller de gestió positiva de l’actitud”.
Intervenció professional extern amb els alumnes i amb els professors.