Projecte “L’altra Barcelona”
L’alumnat de primer de Batxillerat, i dintre de la matèria optativa de “Problemàtiques socials“, ha participat en la campanya Ningú sense record de la Fundació Arrels.
La Fundació Arrels està dedicada a l’atenció de persones sense llar de la ciutat. Aquesta fundació ofereix orientació, acompanyament i serveis bàsics a més de 3000 persones a l’any i allotjament a qui és necessari.
Cada any, a l’octubre, la Fundació Arrels recorda en un acte públic les persones sense llar que ens han deixat a Barcelona. L’objectiu és visibilitzar que les persones que viuen al ras estan exposades a molts riscos i violències; veuen el seu estat de salut deteriorat i viuen menys anys que els seus veïns i veïnes, amb una mitjana d’uns 25 anys menys d’esperança de vida.
El 25 d’octubre fan una crida per trobar-nos a la plaça Nova, davant de la Catedral de Barcelona, per recordar les persones sense llar que ens han deixat els darrers dotze mesos a la nostra ciutat.
Aquesta és una de les activitats que conforma el projecte “L’ALTRA BARCELONA” i que presenta el següent repte:
Coneixem vertaderament la realitat plural d’una ciutat com a Barcelona?
Per donar resposta a aquest repte, l’alumnat de Batxillerat ha fet 3 activitats amb la Fundació Arrels:
- Xerrada per conèixer la Fundació Arrels: una visita a la seu al carrer Riereta, on un voluntari acompanyat d’una persona sense sostre els van explicar què és Arrels, quan va començar, amb quines persones, quines són les seves ajudes, voluntaris, accions …
- Ruta sensibilització VISIBLES: van acompanyar a un voluntari d’Arrels per fer una ruta per llocs emblemàtics del Raval, on van veure imatges de les persones sense llar dibuixades a diferents edificis. Aquestes imatges tenen la finalitat de fer VISIBLES a la gent INVISIBLE. L’activitat va acabar el seu recorregut a la botiga d’Arrels.
- Plaques en record a persones sense llar que han mort: alumnes, una treballadora d’Arrels i tres periodistes (dos d’ACN i un de Ràdio Estel) van sortir pel barri de l’Eixample per penjar 20 plaques commemoratives. Aquesta és una acció què busca recordar i visibilitzar que les persones sense llar tenen molts dels seus drets vulnerats, fins i tot el dret al record una vegada ens han deixat. Com a data impactant, en els últims 8 anys, han mort 494 persones sense llar a Barcelona. D’aquestes, com a mínim 135 vivien al ras, el 64% de les quals han mort al carrer.
Aquesta darrera acció ha estat possible gràcies a la col·laboració de 9 centres educatius amb 375 estudiants, entitats i empreses col·laboradores, així com persones voluntàries, treballadors i persones que atenen des d’Arrels.
Avui amb els alumnes de Problemàtica Social Batx 1 @LopezVicuBCN hem tingut la sort de fer la ruta de sensibilització @arrelsfundacio fem VISIBLES a les persones INVISIBLES.
— Laura Muñoz (@lmunozmembrilla) October 11, 2023
Gràcies @ArrelsFundacio per la mirada que teniu del món! Moltes mirades canviarem la visió. pic.twitter.com/hQ2B1MU1s3
Els alumnes de 1r Batx del @LopezVicuBCN sortim a recórrer l, Eixample de Barcelona per col·locar plaques de record a les persones sense llar que ens han deixat els últims 8 anys. L’acció busca recordar-les i visibilitzar que les persones sense llar. Gràcies @ArrelsFundacio 💫🙌 pic.twitter.com/5yFiDZR2T6
— Laura Muñoz (@lmunozmembrilla) October 20, 2023
#ningúsenserecord i els mitjans de comunicació
Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la campanya de sensibilització i aquesta és una de les notícies publicades. durant el reportatge, van entrevistar a alumnes i a la professora del centre:
Ràdio Estel: Reportatge sobre la instal·lació de plaques per recordar les persones sense llar que han mort al carrer: escoltar el potcast.

Notícia publicada al 324 20/10/2023
(llegir notícia completa)

(llegir notícia completa)

(llegir notícia completa)

(Llegir notícia completa)

(Llegir notícia completa)
#ningúsenserecord i els alumnes com a periodistes
Al finalitzar aquesta activitat, els alumnes han de presentar dues notícies per a la revista del projecte “l’Altra Barcelona”. Us mostrem algunes d’elles:


